Gelnica - Radnica
obec Gelnica, okres Gelnica, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Objekt radnice vznikol v roku 1802 z pôvodného renesančného jadra pričlenením ďalších budov. [1] Na jeho výstavbu bol použitý materiál z hradných múrov. [2] Fasáda je jednotne upravená v tereziánskom baroku. Nad portálovým rizalitom stojí mohutná barokovo upravená veža. K fasáde z druhej polovice 18. storočia sú prispôsobené pričlenené budovy, upravené v 19. a 20. storočí. [3] Radnica je dnes sídlom Baníckeho múzea, ktoré bolo otvorené 25. februára 1963. Uchováva exponáty a nástroje z baní Hnileckej doliny. [4]
Rekonštrukcia.

Gelnica – radnica, Banícke nám. 8 (č. ÚZPF 638/1) – architektonicko-historický výskum - rok 2015, spracovatelia: Ing. arch. A. Klingová, PhDr. N. Urbanová, Ing. arch. P. Kling. [5]

Stav historickej budovy je dobrý. Využíva sa ako múzeum.

Gelnica - Banícke múzeum