Gemer - Pomník Mateja Korvína
obec Gemer, okres Revúca, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Pomník bol postavený v roku 1917. Je dielom maďarského sochára Barnabása Hollóa. Na kamennom murovanom podstavci stojí bronzová socha kráľa s motykou v ruke. Pomník vznikol na pamäť 450. výročia pobytu kráľa v obci Gemer. K návšteve sa viaže povesť, ako kráľ Matej donútil feudálov pracovať vo vinohradoch, aby poznali ťažkú prácu poddaných. [1]
Stav pomníka je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Stojí neďaleko kostola.
Fotogaléria
Gemer - Pomník Mateja Korvína foto © Viliam Mazanec 7/2019Gemer - Pomník Mateja Korvína foto © Viliam Mazanec 7/2019Gemer - Pomník Mateja Korvína foto © Viliam Mazanec 7/2019Gemer - Pomník Mateja Korvína foto © Viliam Mazanec 7/2019Gemer - Pomník Mateja Korvína (v pozadí evanjelický kostol) foto © Viliam Mazanec 7/2019Gemer - Pomník Mateja Korvína foto © Viliam Mazanec 7/2019Gemer - Pomník Mateja Korvína foto © Viliam Mazanec 7/2019Gemer - Pomník Mateja Korvína foto © Viliam Mazanec 7/2019Gemer - Pomník Mateja Korvína foto © Viliam Mazanec 7/2019