Gemerská Panica
obec Gemerská Panica, okres Rožňava, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Kúria bola postavená v polovici 19. storočia v neskoroklasicistickom slohu. Neskôr bola secesne upravená. Ide o jednopodlažnú stavbu obdĺžnikového pôdorysu s nárožnými vežami a stredným rizalitom. Fasády sú hladké s rustikou. Strecha je manzardová. Miestnosti sú zaklenuté kláštornými klenbami. [1]

Kúria slúžila ako letné sídlo grófa Kubinyiho. Okolo bol menší park.

Pamiatková ochrana
Rekonštrukcia. Niekoľko opráv v priebehu 20. storočia. V roku 1994 prebehla rozsiahla rekonštrukcia pamiatky.
Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je veľmi dobrý. Prostredie v okolí pamiatky je narušené modernou výstavbou. Objekt slúži ako penzión. V kúrii sa natáčali prvé scény seriálu 1890.
Nachádza sa v juhozápadnej časti obce.
Fotogaléria
Kúria Gemerská Panica zp © Imrich Kluka, zbierka (dobová pohľadnica, 1910)Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Gemerská Panica foto © Viliam Mazanec 7/2019