Gemerská Poloma - Kostol sv. Jozefa
obec Gemerská Poloma, okres Rožňava, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1802 na spôsob gemerských barokovo-klasicistických sakrálnych stavieb z konca 18. storočia s pravdepodobným využitím muriva z predošlého objektu, ktorý stál pri farskej budove z roku 1785. Dnešný kostol bol renovovaný v roku 1898. Ide o jednoloďový priestor s oblým uzáverom presbytéria, do štítového priečelia situovanou predstavanou vežou a pristavanou kaplnkou. Uzáver je zaklenutý konchou, loď pruskými klenbami s medziklenbovými pásmi dosadajúcimi na rímsy nástenných pilierov. Fasády člení lizénové rámovanie, na veži sú nárožné pilastre, na hlavici ktorých spočíva podstrešná terčíková rímsa. Veža je zastrešená dvojstupňovou zvonovitou barokovou prilbou. [1]

Vstup do kostola je z východnej strany cez vežu kostola. Víťazný oblúk medzi presbytériom a loďou prechádza cez profilovanú rímsu do mohutných štvorcových pilierov. Loď je presvetlená šiestimi oknami, pričom dve okná sa nachádzajú už v časti presbytéria. Okná sú obdĺžnikové s polkruhovým záklenkom. [2]

Hlavný oltár je klasicistický z roku 1802, s architrávon členeným triglyfmi. Je to dvojstĺpová oltárna architektúra s ústredným obrazom sv. Rodiny z druhej polovice 19. storočia. Kazateľnica je z prvej polovice 19. storočia, na rezonančnej strieške sa nachádza staršia ľudová plastika Dobrého pastiera. V sakristii je mramorové neskorobarokové lavábo s hlavou delfína v mušli výklenku, profánneho charakteru z druhej polovice 18. storočia. [3]

Zvon je gotický z 15. storočia. [4]

Prístup
Kostol sv. Jozefa dominuje stredu obce v časti Veľká Poloma na miernom kopci, pri frekventovanom rázcestí štátnych ciest Rožňava – Dobšiná – Spišská Nová Ves pri Námestí SNP. [5]