Gerlachov - Kostol Povýšenia sv. Kríža
obec Gerlachov, okres Poprad, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Najstaršou stavbou v obci Gerlachov je starý kamenný kostol pochádzajúci z 13. storočia, z ktorého zostala iba veža, zvyšky lode a základov. Zachoval sa aj zvon odliaty v roku 1525. [1]

Kostol bol jednoloďový so štvorcovým presbytériom a predstavanou vežou. Presbytérium malo ťažkú krížovú rebrovú klenbu s klinovými rebrami s jedným žľabom. Z veže viedol vstup na panskú emporu. Loď mala drevený strop. Fasády boli hladké. [2]

Zachovaná veža bola po druhej svetovej vojne v katastrofálnom stave a hrozilo, že sa rozpadne. Nakoniec sa ju podarilo zachrániť. [3]

Rekonštrukcia veže.
Fotogaléria
Gerlachov - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Hana Farkašová 6/2019Gerlachov - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Hana Farkašová 6/2019Gerlachov - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Hana Farkašová 6/2019Gerlachov - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Hana Farkašová 6/2019Gerlachov - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Hana Farkašová 6/2019Gerlachov - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Hana Farkašová 6/2019Gerlachov - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Hana Farkašová 6/2019Gerlachov - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Hana Farkašová 6/2019Gerlachov - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Hana Farkašová 6/2019Gerlachov - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Hana Farkašová 6/2019