Kláštory   späť
Gombasek (Slavec) - paulínsky kláštor a kostol
obec Slavec, okres Rožňava, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Zrúcaniny bývalého gotického kostola s kláštorom. Kláštor založil Ladislav (László) Bebek zo Štítnika v roku 1371 pre paulínov, ktorí dostali do majetku aj susedné obce Slavec a Vidovú. Stál s kostolom na dôležitej ceste a počas tureckých vojen bol opevnený, ale už v roku 1556 zničený. Z bývalého kostola sa zachovalo niekoľko múrov s lomenými gotickými oknami, z kláštora iba základné murivo. [1]

Z pôvodného kláštora alebo jeho zvyškov sa do súčasnej doby zachoval iba hrubý obrys prevažne základového muriva a podobne aj základové murivo kláštorného kostola. Najrozsiahlejšou zachovanou časťou zvyškov je zrúcanina južného muriva kláštorného kostola. Fragment muriva je zachovaný do výšky približne 8 m a predstavuje časť muriva južnej steny lode s odstupňovaným operákom opatreným strieškou a so zvyškami okenných šambrán z dvoch strán. Na okenných šambránach sú pozostatky kamenárskeho opracovania do pravdepodobne hruškovej profilácie a je tu viditeľný nábeh na zošikmenú balkónovú rímsu a v hornej časti aj nábeh na zakrivenie lomeného oblúka. Vo fragmentálnom stave sú zachované časti interiérových omietok, ktoré boli pekované a prekryté vápennými nátermi. [2]

Konzervácia.

Kláštor a kostol sú zapísané v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) Slovenskej republiky pod číslami 551/1 (kláštor) a 551/2 (kostol). [3]

Ruina.
Nachádza sa v katastrálnom území obce Slavec, lokalita - miestna časť Gombasek.