Gregorovce - Kostol Sedembolestnej Panny Márie
Gergelak
obec Gregorovce, okres Prešov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne to bol klasicistický kostol s retardovanými barokovými prvkami, postavený v rokoch 1774 – 1775 s čiastočným použitím muriva a kamenného materiálu zo staršieho kostola, ktorý pochádzal pravdepodobne z 15. storočia. Sakrálny objekt bol obnovený v roku 1862. Išlo o jednolodie s polkruhovým uzáverom presbytéria, južnou pristavanou sakristiou a západnou predstavanou vežou. Presbytérium bolo kryté konchou, loď mala rovný strop. Fasády boli členené pilastrami s rímsovou hlavicou a segmentovo zakončenými oknami. Veža s nárožnými lizénami je zastrešená ihlancom. Na klenáku vstupného portálu bol letopočet 1775 označujúci dokončenie stavby. Vnútorné zariadenie pochádzalo zo začiatku 20. storočia. [1]

V roku 2001 sa uskutočnili radikálne zmeny, kedy bola celá stavba kostola zbúraná, okrem veže, a vystavaný nový širší kostol. [2]