Hájniky (Sliač) - zvonica
obec Sliač, okres Zvolen, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne renesančná zvonica zo 17. storočia s neskoršími úpravami. Vežovitý objekt so štvorcovým pôdorysom v dolnej časti murovaný a pokrytý pultovou strechou na drevených konzolkách, v hornej časti drevený so zvukovými oknami. Doštená horná časť vyrastá z pultovej strechy a je zakončená šindľovým ihlancom. [1]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 vo zvonici uvádza tri zvony z roku 1513, 1635 a 1924. [2]

Stav zvonice je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Stojí vedľa Kostola sv. Mikuláša.
Fotogaléria
Hájniky (Sliač) - Kostol sv. Mikuláša a zvonica (dobová fotografia, 1930) foto © https://commons.wikimedia.org/ 8/2021Hájniky (Sliač) - Kostol sv. Mikuláša a zvonica foto © Jana Lacková 4/2018Hájniky (Sliač) - Kostol sv. Mikuláša a zvonica foto © Jana Lacková 4/2018Hájniky (Sliač) - Kostol sv. Mikuláša a zvonica foto © Jana Lacková 4/2018Hájniky (Sliač) - Kostol sv. Mikuláša a zvonica foto © Jana Lacková 4/2018Hájniky (Sliač) - Kostol sv. Mikuláša a zvonica foto © Jana Lacková 4/2018Hájniky (Sliač) - Kostol sv. Mikuláša a zvonica foto © Jana Lacková 4/2018Hájniky (Sliač) - Kostol sv. Mikuláša a zvonica foto © Jana Lacková 4/2018Hájniky (Sliač) - Kostol sv. Mikuláša a zvonica foto © Jana Lacková 4/2018Hájniky (Sliač) - zvonica foto © Jana Lacková 4/2018Hájniky (Sliač) - zvonica foto © Jana Lacková 4/2018Hájniky (Sliač) - Kostol sv. Mikuláša a zvonica foto © Jana Lacková 4/2018Hájniky (Sliač) - Kostol sv. Mikuláša a zvonica foto © Jana Lacková 4/2018Hájniky (Sliač) - Kostol sv. Mikuláša a zvonica foto © Ladislav Luppa 3/2016Hájniky (Sliač) - Kostol sv. Mikuláša a zvonica foto © Jana Lacková 4/2018Hájniky (Sliač) - Kostol sv. Mikuláša a zvonica foto © Jana Lacková 4/2018