Halič - Kostol Nájdenia sv. Kríža
obec Halič, okres Lučenec, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1835. Renovovali ho v roku 1890 a 1921. Je to jednoloďový priestor so segmentovým uzáverom presbytéria, južnou sakristiou a dvoma nadstavanými vežami. Interiér je zaklenutý českými plackami, uprostred s náznakom kupoly. Nad vchodom je murovaná organová empora s konvexným parapetom na arkádach. Po obidvoch stranách presbytéria sú zasklené panské oratóriá. Dvojvežová hlavná fasáda členená pilastrami s kordónovými rímsami má predstavaný portikus na mohutných stĺpoch, ktorý je zakončený trojuholníkovým štítom. Veže členené dvojicou pilastrov, vo vrchnej časti združenými pilastrami sú zastrešené zvonovitou prilbou s laternou. [1]

Hlavný oltár z prvej polovice 19. storočia sa skladá z predstavanej menzy a závesného obraz Povýšenia sv. Kríža. Bočný oltár Panny Márie je z prvej polovice 19. storočia. Skladá sa z predstavanej menzy a závesného obraz z roku 1860, predstavujúceho Immaculatu od J. Jonassa. Bočný oltár sv. Jána Nepomuckého je klasicistický z roku 1835 s obrazom svätca. Kazateľnica je klasicistická z prvej polovice 19. storočia, so štvorcovým parapetom s kazetami. Pseudobaroková drevená krstiteľnica z konca 19. storočia má mramorovú kupu s lupeňovitým dekorom. [2]