Haluzice - tiesňava
obec Haluzice, okres Nové Mesto nad Váhom, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Haluzická tiesňava, známa aj pod názvami Prierva, Haluzický výmoľ, Sprašová súteska, je prírodná pamiatka nachádzajúca sa v intraviláne obce Haluzice. Vznikla erozívnou činnosťou Haluzického potoka, ktorý sa v prvej fáze zarezal do málo odolných dolomitov a v neskoršej fáze prerazil k ešte menej odolnej vrstve hlinitých bridlíc. Kaňon má dnes dĺžku 1 km, hĺbku 50 m a šírku 200 m. Na prvý pohľad pôsobí neškodne, ale v skutočnosti možno sledovať unikátnu rýchlosť, s akou sa prehlbuje a rozširuje. Dodnes sa podarilo, ako tak zamedziť len jeho prehlbovaniu, do šírky stále a viditeľne rastie. [1]

Haluzická tiesňava bola za prírodnú pamiatku vyhlásená v roku 1963, rozprestiera sa na rozlohe 3,5 ha a platí tu 4. stupeň ochrany. Stráne rokliny sú zalesnené, ale postupne sa zosúvajú a ohrozujú okolité domy i susediacu historickú pamiatku - zrúcaninu románskeho kostolíka s hradiskom. Časť hradiskového múru sa už zosypala do rokliny. Podľa písomných záznamov Dr. Holubyho (1836 – 1923) ešte v roku 1780 viedla cez roklinu lávka a pozdĺž potoka stáli dva rady domov. [2]

Haluzická tiesňava je ukážkovou ilustráciou riečneho pirátstva. V horizonte niekoľkých storočí dozadu bol výmoľ ešte pomerne krátky. Eróziou sa rýchlo prehlboval a predlžoval smerom dozadu. Svojím dnom nakoniec prerezal koryto iného – cez obec Haluzice pôvodne pretekajúceho – potoka. [3]

Fotogaléria
Haluzice - tiesňava foto © Hana Farkašová 8/2017Haluzice - tiesňava foto © Hana Farkašová 8/2017Haluzice - tiesňava foto © Hana Farkašová 8/2017Haluzice - tiesňava foto © Hana Farkašová 8/2017Haluzice - tiesňava foto © Hana Farkašová 8/2017Haluzice - tiesňava foto © Hana Farkašová 8/2017