Haniska - Kostol Najsvätejšej Trojice
obec Haniska, okres Prešov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Neskorobarokový kostol postavený v roku 1750. [1] Obnovili ho v roku 1860. [2] Renovovali ho aj v roku 1887 a 1916. Ide o jednoduchý sakrálny objekt s loďou s takmer štvorcovým pôdorysom a oblým presbytériom. Priestory sú zaklenuté českou plackou. Fasády sú hladké s nárožnými piliermi. Priečelie je zakončené štítom a malou strešnou vežičkou. Výmaľba interiéru je od M. Jordana. [3] V kostole je malý chór. [4] Vežička je ukončená zvonovitou prilbou.

Hlavný oltár je rokokový z 18. storočia s novším obrazom Najsvätejšej Trojice od M. Jordána z roku 1947. [5] Po obidvoch stranách stoja plastiky anjelov. [6] Kazateľnica je rokovo-klasicistická z druhej polovice 18. storočia. [7]

Písomné správy o obci Haniska pochádzajú z roku 1288, kedy tvorila súčasť majetku Soósovcov. Neskôr patrila viacerým zemianskym rodinám. [8]

Vo veži je umiestnený malý, asi 15 kg vážiaci zvon. [9] Malý zvon je z roku 1773 s latinským názvom v preklade Ježiš nazaretský kráľ židovský. Ďalší zvon je z roku 1888 a odliaty bol v Sabinove. Vyhotovil ho zvonár majster Friedman. Autorom nápisu je Jonas Zlatehlav a názov znie: „Pre obcu Enitzka (Haniska) chválim boha, ľud, kňaza do chromu wolám fundátor Zlatehlav Jonaš “. [10]

V nedávnej minulosti bola prevedená oprava kostola zvnútra. Po estetickej stránke farby neboli zvolené najvhodnejšie. Interiér získal gýčovu podobu. [11] Pred hlavný vstup postavili nevkusnú predsieň.

Kríž umiestnený pred kostolom bol zhotovený v roku 1750. [12]

Fotogaléria
Haniska - Kostol Najsvätejšej Trojice (v pozadí dve kúrie) foto © Jiří Fiedler 4/1974Haniska - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Viliam Mazanec 3/2023Haniska - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Viliam Mazanec 3/2023Haniska - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Viliam Mazanec 3/2023Haniska - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Viliam Mazanec 3/2023Haniska - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Viliam Mazanec 3/2023Haniska - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Viliam Mazanec 3/2023Haniska - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Viliam Mazanec 3/2023Haniska - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Viliam Mazanec 3/2023Haniska - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Viliam Mazanec 3/2023Haniska - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Viliam Mazanec 3/2023Haniska - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Viliam Mazanec 3/2023Haniska - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Viliam Mazanec 3/2023Haniska - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Viliam Mazanec 3/2023Haniska - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Viliam Mazanec 3/2023Haniska - Kostol Najsvätejšej Trojice (v popredí kúria) foto © Viliam Mazanec 3/2023Haniska - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Viliam Mazanec 3/2023Haniska - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Viliam Mazanec 3/2023Haniska - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Viliam Mazanec 3/2023Haniska - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Viliam Mazanec 3/2023Haniska - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Viliam Mazanec 3/2023