Haniska - neskoroklasicistická kúria
Haniska pri Prešove
obec Haniska, okres Prešov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Neskoroklasicistická kúria z druhej polovice 19. storočia. Ide o jednopodlažnú blokovú budovu, ktorá má na hlavnom priečelí výrazne vystupujúci stredný rizalit. Objekt je trojtraktový. Fasády boli členené priebežnou rustikou a nárožnou bosážou. Okná majú segmentové frontóny na konzolách. Na rizalite boli francúzske okná s polkruhovým zakončením. [1]
Rekonštrukcia a adaptácia.
Stav kúrie je dobrý.
Fotogaléria
Haniska pri Prešove - neskoroklasicistická kúria foto © Viliam Mazanec 1/2012Haniska pri Prešove - neskoroklasicistická kúria foto © Viliam Mazanec 1/2012Haniska pri Prešove - neskoroklasicistická kúria foto © Viliam Mazanec 1/2012Haniska pri Prešove - neskoroklasicistická kúria foto © Viliam Mazanec 1/2012