Hanková - Evanjelický kostol
obec Hanková, okres Rožňava, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1811 s použitím staršej stavby predošlého, v roku 1726 vybudovaného sakrálneho objektu, z ktorého sa zachovala iba veža. Pozdĺžny priestor s polkruhovým zakončením je zaklenutý pruskými klenbami a konchou. Rozšírená murovaná protestantská empora sa arkádovite otvára do lode, je podklenutá českou plackou a má železné zábradlie. Fasády sú členené pilastrami. Veža je zakončená ihlancom. [1]

Klasicistický oltár je z polovice 19. storočia, v strede s novším obrazom Žehnajúceho Krista. Kazateľnica z roku 1840 má kanelovaný parapet a okrúhly baldachýn s podkasanou drapériou. Krstiteľnica je z 19. storočia. Súpis pamiatok na Slovensku v inventári kostola spomína cínový svietnik z konca 18. storočia. [2]