Hanušovce nad Topľou - Evanjelický kostol
obec Hanušovce nad Topľou, okres Vranov nad Topľou, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1783. Rozšírený o vežu a empírovo upravený bol v roku 1820. Veža situovaná do štítového priečelia má združené zvukové okná a nízku prilbu s laternou. Kostol bol obnovený v roku 1937. Sieňový pozdĺžny priestor kostola má polkruhový uzáver a je zaklenutý pruskými klenbami, ktorých klenbové pásy dosadajú na vystupujúce nástenné piliere. [1]

V interiéri na západnej strane je murovaný dvojarkádový chór a na južnej strane drevená empora. Z pôvodného zariadenia sa zachovala rokokovo-klasicistická kazateľnica s rokajami a čabrakmi, obraz Krista na kríži z čias stavby kostola a bohoslužobné nádoby, kalich s patenou z roku 1783, cínové krčahy z roku 1792 a 1793, cibórium z roku 1826 a cínový tanier z roku 1830. [2]

Stojí na kopci v juhovýchodnej časti mesta.
Fotogaléria
Hanušovce nad Topľou - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 5/2012Hanušovce nad Topľou - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 5/2012Hanušovce nad Topľou - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 5/2012Hanušovce nad Topľou - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 5/2012Hanušovce nad Topľou - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 5/2012Hanušovce nad Topľou - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 5/2012Hanušovce nad Topľou - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 5/2012