Harichovce - Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie
obec Harichovce, okres Spišská Nová Ves, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne to bol gotický kostol. Barokovo ho prestavali v rokoch 1763 - 1764, keď zmenili jeho východnú orientáciu a odstránili časť pôvodného obvodového muriva, ktorého kamene ležia dnes na brehoch potoka. Ide o jednolodie s polkruhovo zakončeným presbytériom a s predstavanou trojpodlažnou vežou. Celý priestor je zaklenutý pruskou klenbou. Na pravej strane podvežia je zamurovaný ranogotický portál. Na pravom klenbovom poli je nástenná maľba od Jozefa Hanulu. Barokovo-klasicistická fasáda má nárožné pilastre a terčíkovú korunnú rímsou na veži, ktorá je zastrešená neskorobarokovou laternovou baňou. [1]

Oltáre a kazateľnica sú pseudogotické z 20. storočia. Krstiteľnica zdobená akantom je drevená zo začiatku 19. storočia. V interiéri spomína Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1967 voľné neskorobarokové obrazy - Immaculata a Obrátenie sv. Pavla apoštola, olej na plátne sign. Paulíni Imrich. [2] V kostole sa nachádza už iba druhý obraz. Zaujímavá je aj polychrómovaná drevorezba sv. Jána Nepomuckého, neskorobaroková práca rustikalného charakteru z konca 18. storočia. [3]

Už v roku 1268 sa spomína existencia fary a kostola, no v roku 1763 bola v obci veľká povodeň, ktorá poškodila kostol, a preto Anna Csákyová a Štefan Csáky ako patróni dali v rokoch 1763 – 1764 postaviť (prestavať poškodený gotický) dnešný kostol. Sakrálny objekt i hlavný oltár boli zasvätené Nepoškvrnenému počatiu Panny Márie. [4]

Fotogaléria
Harichovce - Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie foto © Ľuboš Repta 8/2008Harichovce - Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie foto © Ľuboš Repta 8/2008Harichovce - Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie (slnečné hodiny na južnej fasáde) foto © Ľuboš Repta 8/2008