Helcmanovce
Letné sídlo Csákyovcov
obec Helcmanovce, okres Gelnica, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kaštieľ z polovice 19. storočia, ktorý bol čiastočne prestavaný v prvej polovici 20. storočia. Ide o dvojpodlažnú budovu s predstavaným balkónom na pilieroch a s dodatočnou balustrovou atikou. [1]

Majiteľom helcmanovského kaštieľa bol Imrich Csáky, ktorý sa narodil v roku 1882 v Bijacovciach. Pracoval ako diplomat a od roku 1920 bol ministrom zahraničných vecí Maďarska. Po roku 1945 Csákyovcov zásadne zasiahli spoločenské zmeny, šíriaci sa komunizmus a súčasne útlak demokracie ich vyhnal do západnej Európy a Ameriky. [2]

Počas vojny bola v kaštieli umiestnená nemecká vojenská škola. Pri cvičení prišli o život dvaja vojaci, ktorí boli pochovaní na miestnom cintoríne. Ich pozostatky boli prevezené do Nemecka po roku 1990. [3]

Pamiatková ochrana
Rekonštrukcia. V roku 1969 obec vykonala veľké stavebné úpravy, kedy bola postavená nová sedlová strecha a kaštieľ sa využíval na ubytovacie a reštauračné účely. [4]

Helcmanovce – Csákyovský kaštieľ (č. ÚZPF 646/0) - architektonicko-historický výskum - rok 2008. Autor: Ing. arch. Ivan Gojdič. Spolupráca: PhDr. Norma Urbanová. [5]

Stav historického sídla je veľmi dobrý. Prebieha rekonštrukcia objektu.

Po vojne v kaštieli sídlilo Banícke učilište, neskôr Detský domov, umiestnené v ňom boli i niektoré triedy základnej školy. Neskôr ho používalo JRD ako sklad. V roku 1974 bola v jeho areáli zriadená turistická ubytovňa. Kaštieľ slúžil ako reštaurácia do roku 1997 a pre nevyhovujúce podmienky bol uzatvorený a neskôr predaný majiteľovi z Košíc. V okolí kaštieľa sa konali majálesy, festivaly dychových hudieb, oslavy SNP so zapálením vatry a rôzne športové súťaže. Krátky čas bolo v blízkosti kaštieľa klzisko. [6]

Stojí takmer v strede obce.
Fotogaléria
Kaštieľ Helcmanovce foto © Imrich Kluka 8/2012Kaštieľ Helcmanovce foto © Imrich Kluka 8/2012Kaštieľ Helcmanovce foto © Viliam Mazanec 6/2016Kaštieľ Helcmanovce foto © Viliam Mazanec 6/2016Kaštieľ Helcmanovce foto © Viliam Mazanec 6/2016Kaštieľ Helcmanovce foto © Viliam Mazanec 6/2016Kaštieľ Helcmanovce foto © Viliam Mazanec 6/2016Kaštieľ Helcmanovce foto © Viliam Mazanec 6/2016Kaštieľ Helcmanovce foto © Viliam Mazanec 6/2016Kaštieľ Helcmanovce foto © Viliam Mazanec 6/2016Kaštieľ Helcmanovce foto © Viliam Mazanec 6/2016Kaštieľ Helcmanovce foto © Viliam Mazanec 6/2016Kaštieľ Helcmanovce foto © Viliam Mazanec 6/2016Kaštieľ Helcmanovce foto © Viliam Mazanec 6/2016Kaštieľ Helcmanovce foto © Viliam Mazanec 6/2016Kaštieľ Helcmanovce foto © Viliam Mazanec 6/2016Kaštieľ Helcmanovce foto © Viliam Mazanec 6/2016Kaštieľ Helcmanovce foto © Viliam Mazanec 6/2016Kaštieľ Helcmanovce foto © Viliam Mazanec 6/2016Kaštieľ Helcmanovce foto © Viliam Mazanec 6/2016Kaštieľ Helcmanovce foto © Viliam Mazanec 6/2016Kaštieľ Helcmanovce foto © Viliam Mazanec 6/2016Kaštieľ Helcmanovce foto © Viliam Mazanec 6/2016Kaštieľ Helcmanovce foto © Viliam Mazanec 6/2016Kaštieľ Helcmanovce foto © Viliam Mazanec 6/2016Kaštieľ Helcmanovce foto © Viliam Mazanec 6/2016Kaštieľ Helcmanovce foto © Viliam Mazanec 6/2016