Hermanovce - lovecký dom
obec Hermanovce, okres Prešov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Letné sídlo postavané v roku 1928 na spôsob českých víl s manzardkou v zalomenom štíte valbovej strechy. Stavba vznikla prístavbou k starej kúrii, ktorej pôdorys doplňuje z južnej strany v podobe písmena U. Medzi postrannými rizalitmi je spojovacia terasa, situovaná pred strednou časťou budovy. Vedľa objektu je rozsiahly anglický park. V tesnej blízkosti stojí kaštieľ. [1]
Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je veľmi dobrý. Prostredie v okolí pamiatky je zachované a nie je narušené modernou výstavbou. Kaštieľ je v súkromných rukách. V dezolátnom stave ho v reštitúcii získala Klára Wettstein, potomok rodu Péchy. Objekt bol veľkoryso zrekonštruovaný a slúži ako penzión.
Fotogaléria
Hermanovce - lovecký dom foto © Viliam Mazanec 1/2012Hermanovce - lovecký dom foto © Viliam Mazanec 1/2012Hermanovce - lovecký dom foto © Viliam Mazanec 1/2012Hermanovce - lovecký dom foto © Viliam Mazanec 1/2012Hermanovce - lovecký dom foto © Viliam Mazanec 1/2012Hermanovce - lovecký dom foto © Viliam Mazanec 1/2012Hermanovce - lovecký dom foto © Viliam Mazanec 1/2012Hermanovce - lovecký dom foto © Viliam Mazanec 1/2012Hermanovce - lovecký dom foto © Viliam Mazanec 1/2012Hermanovce - lovecký dom foto © Viliam Mazanec 1/2012