Hertník - Kaplnka sv. Kríža
Heretník
obec Hertník, okres Bardejov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Baroková kaplnka z konca 18. storočia s rozmermi 4 x 7 m.. Zvonku obdĺžniková, vnútri oválna stavba, krytá kupolou. V priečelí má trojuholníkový štít. [1] Zo sedlovej strechy vpredu vyčnieva vežička z roku 1903, ktorá je zakončená krížom. [2]

Oltár je rokokový z polovice 18. storočia s obrazom Krista na kríži. [3] Barokový oltárny obraz má rozmery 2,50 m a 1,40 m. Z piatich Kristových rán vytekajúcu krv zachytávajú do kalicha traja anjeli. Pod krížom na obraze je podzemná miestnosť, v ktorej sú znázornené duše uzavreté v očistci - dve mužské a tri ženské postavy. V pozadí sú jeruzalemské veže. Rám svetlozelenej a tmavozelenej farby pôvodne zdobili dvaja anjeli a tri okrídlené hlavy s pozlátenými krídlami. Obraz premaľoval v roku 1983 F. Blahuta. V cintorínskej kaplnke sv. Kríža sa kedysi slúžili omše dvakrát do roka - 3. mája ( Nájdenie sv. Kríža) a 14. septembra (Povýšenie sv. Kríža). V roku 1847 bol v nej pochovaný farár Peter Krón, čo dokumentuje pamätná tabuľa z roku 1906. V kaplnke sa nachádza renesančná kamenná krstiteľnica, ktorá pochádza z čias výstavby kostola (okolo roku 1612). Pôvodne bola umiestnená v kostole. [4]

Stav kaplnky je dobrý.
Stojí na cintoríne.
Fotogaléria
Hertník - Kaplnka sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 10/2012Hertník - Kaplnka sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 10/2012Hertník - Kaplnka sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 10/2012Hertník - Kaplnka sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 10/2012Hertník - Kaplnka sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 10/2012Hertník - Kaplnka sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 10/2012Hertník - Kaplnka sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 10/2012