Hlohovec - Mestský špitál
obec Hlohovec, okres Hlohovec, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
V stredoveku slúžil špitál ako útulok pre chorých a najchudobnejších obyvateľov mesta, v novoveku ako starobinec až do 50. rokov 20. storočia. Kostol slúžil pre náboženskú výchovu obyvateľov špitálika. Pôvodná budova mestského špitála z polovice 14. storočia sa do súčasnosti nezachovala. Postaviť ju dal majiteľ hlohovského hradu a panstva Mikuláš Kont. [1] V roku 1400 špitál výrazne finančne podporila Klára Kontová, vdova po zemepánovi Hlohovca. Jadro terajšej budovy pochádza z konca 18. storočia, kedy ju dal prestavať Jozef Erdödy. [2]
Súčasný stav a využitie
Stav historickej budovy je dobrý. V súčasnosti je objekt chrámom a farským úradom rímsko-katolíckej cirkvi. [3]
Námestie sv. Cyrila a Metoda. Historický objekt je vzdialený od centra mesta asi 500 m. [4]
Poznámky
[1] Mikuláš Kont-Ujlaky, syn Vavrinca Sclavusa a najstarší z bratov (Mikuláš, Levkuš a Bartolomej), vyniesol rod na úplný vrchol, okrem iného „zdedil“ po svojom otcovi hodnosť kastelána Šintavy. Stal sa zakladateľom popredného magnátskeho rodu Ujlakyovcov. Nakoniec bol ešte úspešnejším ako jeho otec a tešil sa veľkej priazni kráľa Ľudovíta I. Veľkého. Túto priazeň si vyslúžil najmä počas tzv. vojny o neapolské dedičstvo (1347 – 1352), v ktorej sa vyznamenal ako znamenitý bojovník a diplomat. http://historyweb.dennikn.sk/clanky/detail/palatin-velkeho-krala#.WnYgTiUiGUk (3.2.2018)