Hnúšťa - Evanjelický kostol
obec Hnúšťa, okres Rimavská Sobota, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol z roku 1808. [1] Objekt postavili na mieste starého kostola. [2] Ide o sieňový priestor s polkruhovým uzáverom, pristavanou sakristiou a predstavanou vežou. Fasáda je členená lizénovým orámovaním. V podveží je kamenný portál s kovanou mrežou a s dátami 1808 a 1924. [3] Veža má ihlancovú strechu s laternou.

Loď je zaklenutá dvoma poľami pruskej klenby so zdvojeným medziklenbovým pásom, dosadajúcim na nástenné piliere s rímsovou hlavicou. Na západnej strane interiéru je murovaný chór. Oltár je pseudoklasicistický od Ľ. Jakobetza z roku 1885. Je to murovaná architektúra s oltárnym obrazom Krista na Genezaretskom jazere. [4]

V roku 1907 bol vysvätený organ. Kazateľnica je zo starého kostola, stavaná v barokovom slohu. Vo veži sú tri zvony. Stredný zvon bol zakúpený v roku 1924 a má nápis: “Zvestuj slávu Trojjediného.“ Najväčší zvon má nápis: „Prebúdzaj živých, oplakávaj mŕtvych.“ Všetky tri zvony boli posvätené 10.8.1924. V roku 1927 bol vymaľovaný interiér a v 60. rokoch 20. storočia exteriér kostola. [5]

Rekonštrukcia.

Rekonštrukcia elektroinštalácie bola urobená v roku 1996. Maľba interiéru sa uskutočnila v roku 1997. Strecha kostola bola vymaľovaná v roku 1999. V roku 2000 prebehla výmaľba exteriéru kostola. [6]

Stojí v severnej časti mesta.