Hnúšťa (Mútnik) - Banské múzeum s hlbinnou expozíciou
obec Hnúšťa, okres Rimavská Sobota, Banskobystrický kraj
História
10. septembra 2022 otvorili v Hnúšti (v lokalite Mútnik - medzi Hnúšťou a jej mestskou časťou Hačava) banské múzeum s hlbinnou expozíciou odkazujúce na bohatú banícku históriu regiónu. [1]

Príprava trvala dva a pol roka. Najprv mesto kúpilo budovu pri areáli Gemerskej nerudnej spoločnosti (GENES). Následne od Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie dostalo vďaka úspešnému projektu peniaze na jej rekonštrukciu. [2]

V projekte sa spojila samospráva mesta Hnúšťa s podnikateľským sektorom (spoločnosťami GENES a. s., ako aj Slovenskými magnezitovými závodmi Jelšava a. s.) i s občianskym sektorom. Miestne Občianske združenie Horná Rimava bude múzeum prevádzkovať a do expozície múzea venovalo aj svoju zbierku historických predmetov a ďalších exponátov. [3]

Okrem otvorenia banského múzea je novinkou i oživenie takzvaných Baníckych dní, ktoré sa v Hnúšti naposledy konali v roku 1996. Podujatie bývalo kedysi veľkolepé. Zišlo sa celé mesto, všetci slávili a tešili sa. Mesto sa rozhodlo skúsiť opäť oživiť tradíciu, hoci si uvedomuje, že to už nebude celkom také ako kedysi. Napríklad pochod baníkov sa už nedá zorganizovať v takom veľkolepom rozmere ako v minulosti, pretože miestna banícka firma má už len 11 baníkov. [4]

Hnúšťa patrí medzi neveľa slovenských miest, v ktorých je stále aktívna banícka činnosť. V ložisku v časti Hačava – Mútnik spoločnosť GENES ročne vyťaží okolo 15 000 ton magnezitu. Jeho celkové zásoby v lokalite sa odhadujú na asi 20 miliónov ton. [5]