Holíč - Kaplnka sv. Floriána
obec Holíč, okres Skalica, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistická kaplnka postavená v roku 1762. [1] Podľa iného zdroja sa jej vznik datuje približne do roku 1731. [2] Opravená bola v roku 1941. Centrálna sexagonálna stavba, krytá laternovou kupolou. Fasády sú členené lizénovým rámovaním. Portál má v supraporte tympanón s letopočtami 1762 – 1941. [3]

Oltár sv. Floriána je barokový zo začiatku 18. storočia. V stĺpovej barokovej architektúre, vyplnenej akantovou ornamentikou, je umiestnená socha sv. Floriána so sochami sv. Sebastiána a Rócha po stranách. V nadstavci sa nachádza obraz sv. Barbory z 18. storočia. [4]

Centrálna polygonálna stavba vznikla na mieste staršieho sakrálneho objektu. [5]

Stojí na miernej vyvýšenine obklopená cintorínom. Hurbanova ulica.