Holíč - Kaplnka sv. Vendelína
obec Holíč, okres Skalica, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Kaplnku v lokalite Na Posvátnej dal v roku 1906 postaviť Juraj Malík. Do úvahy prichádza aj možnosť, že Juraj Malík ju dal len zrekonštruovať, nakoľko je v týchto miestach kaplnka zaznačená na mape z 3. vojenského mapovania Rakúsko – Uhorska. V hlavnej nike je socha Panny Márie, v ostatných nikách sú maľby sv. Jána Nepomuckého, Vendelína a Floriána. [1]
Rekonštrukcia.

V posledných rokoch prešla kaplnka niekoľkými rekonštrukciami. V roku 2008 z nej odstránili maľované obrazy svätcov. V roku 2013 boli všetky niky nanovo prekryté novými maľbami svätých. [2]

Stojí na Hollého ulici.
Poznámky
[1 - 2] TUREČKOVÁ, Klaudia: Kaplnka sv. Vendelína. www.holic.sk/chcem-zazit/zaujimave-miesta/drobne-sakralne-stavby/kaplnka-sv-vendelina-2642sk.html 24.3.2021 (2.6.2021)