Horná Strehová - Evanjelický kostol
obec Horná Strehová, okres Veľký Krtíš, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1776. Prestavaný bol v polovici 19. storočia, vtedy dostal aj vstavanú vežu a neogoticky upravili fasády. Pozdĺžny segmentovo uzavretý priestor má drevený strop s maľovaným rámovaním a rokokovými úponkami. [1] Veža je zakončená ihlancom a členená oblúčkovým vlysom.

Oltár s dvojstĺpovou architektúrou a bočnými ornamentálnymi ušami je oživený okrídlenými hlavami putti a dvoma biblickými postavami v nadstavci. Oltár pochádza z čias stavby kostola, ale jeho obraz je novší, z 20. storočia. [2]