Horné Otrokovce
obec Horné Otrokovce, okres Hlohovec, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kaštieľ z polovice 18. storočia. V 19. storočí bol prestavaný a v 20. storočí opravovaný. Kaštieľ je dvojpodlažná obdĺžniková budova s nízkou valbovou strechou. Dvanásťosové priečelie má stredný rizalit s polkruhovým vstupným portálom, členeným pilastrami a tympanónom. Na prvom podlaží priečelia a v nárožiach je priebežná rustika. Trinásťosová nádvorná fasáda má uprostred trojosový rizalit, predstavaný portikus na šiestich stĺpoch, zakončený zalamovaným štítom s oválnym termálnym okienkom. V miestnostiach prvého podlažia sú korýtkové, valené a pruské klenby, na druhom podlaží sú rovné stropy. [1]

Horné Otrokovce – kaštieľ (č. ÚZPF 860/1) - architektonicko-historický výskum - rok 2005. Autori: Ing. arch. A. Németh, Mgr. M. Havlík. [2]

Stav kaštieľa je dobrý. Ochranné pásmo pamiatky je zachované. Okolo kaštieľa je park.
Stojí na severozápadnom okraji obce.
Fotogaléria
Kaštieľ Horné Otrokovce foto © Jiří Fiedler 7/1972Kaštieľ Horné Otrokovce foto © Jiří Fiedler 7/1972Kaštieľ Horné Otrokovce foto © Imrich Kluka 1/2010Kaštieľ Horné Otrokovce foto © Imrich Kluka 1/2010Kaštieľ Horné Otrokovce foto © Imrich Kluka 8/2012Kaštieľ Horné Otrokovce foto © Milan Nemec 1/2017