Horné Saliby - Evanjelický kostol
obec Horné Saliby, okres Galanta, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Neskoroklasicistický kostol postavený v rokoch 1856 - 1861 [1] na mieste bývalého tolerančného chrámu. Sieňový priestor s polygonálnym oltárnym uzáverom a čiastočne predstavanou vežou. Interiér je krytý rovným stropom. Po stranách vnútorného priestoru je protestanské empory. Fasády sú členené polkruhovo zakončenými oknami v šambránach a širokými pilastrami s rímsovou hlavicou. Do štítového priečelia je situovaná klasicisticky upravená veža. [2] Nad vchodom je trojhranný štít. Veža je krytá zvonovitou prilbou so stlačenou cibuľou. Strecha dosadá na trojuholníkové štíty.

Klasicistický oltár je z roku 1859. Ide o typ oltárov s kazateľnicou, s obrazom Krista v Getsemanskej záhrade od bratislavského maliara Mihálya Aumayra z roku 1859. Krstiteľnica je neoklasicistická z roku 1878. Organ je neoklasicistický z druhej polovice 19. storočia. [3]

Na kamennej tabuli sú vyryté mená tých, ktorí milodarmi podporili stavbu kostola. [4]

Vo veži boli zavesené dva zvony. Staršie dva zvony boli zhabané v prvej svetovej vojne na vojenské účely, podobne ako jeden zvon v druhej svetovej vojne. [5]

Nie je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) Slovenskej republiky.

Vojnou poškodená veža bola opravená v roku 1948. Opravy boli vykonané v roku 1988. [6]

Stojí v západnej časti obce.
Poznámky
[1] Tolerančný chrám bol postavený v rokoch 1786 - 1790. Nemohol mať vežu, vchod nesmel byť z ulice, prvé roky nemal ani organ a zvonica bola postavená až v roku 1830. Postavenie nového kostola alebo výrazná prestavba viedla k pristavaniu veže. www.hornesaliby.sk/obec/kostoly/ (11.9.2023)