Horné Semerovce
Wilczekovský kaštieľ
obec Horné Semerovce, okres Levice, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kaštieľ z roku 1763. Dispozícia stavby je v tvare písmena U a orientovaná do parku. Ústredná časť stavby je trojtraktová, v interiéroch boli české placky, zrkadlové klenby a rovné stropy. Bočné krídlo na prvom podlaží bolo zaklenuté plackami na ôsmych stĺpoch. Druhé bočné krídlo malo rovné stropy. Fasáda hlavnej budovy mala predstavaný portikus na štyroch pilieroch s balkónom na poschodí. Smerom do parku bol stredný trojosový rizalit s pilastrovým členením a tympanónom. Bočné krídla mali hladké fasády. V kaštieli sa nachádzal gotický zvon s majuskulovým nápisom z 15. storočia, ktorý preniesli do kostola. [1]
Pamiatková ochrana
V roku 1944 bol kaštieľ ťažko poškodený. V rokoch 1952 – 1954 prebehla jeho rekonštrukcia a vtedy bol objekt nadstavaný. Sídlilo v ňom Poľnohospodárske odborné učilište.
Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je katastrofálny! Kaštieľ je zrúcanina! Prostredie v okolí pamiatky je narušené modernou výstavbou. Okolo kaštieľa je park.
Stojí v severnej časti obce.