Horné Štitáre - Pohrebná kaplnka
Horné Štitáry, Čitáre
obec Horné Štitáre, okres Topoľčany, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne klasicistická kaplnka postavená v roku 1839. Má obdĺžnikový pôdorys. Na vstupom priečelí je medzi dvojicou predstavaných stĺpov vstup do objektu. Vo vrchole priečelie sa nachádza štvorhranná vežička, ktorá bola nasadená neskoršie a je ukončená ihlancovou strieškou. [1]

Išlo o rodinnú hrobku. Postavil ju Viktor Zerdeheli. Interiér je vybavený oltárom pochádzajúcim asi z čias stavby kaplnky. [2]

V rokoch 1967 - 1970 bol ku kaplnky pristavaný Kostol Božského Srdca Ježišovho. Na hodovú slávnosť v roku 1971 bola naplánovaná posviacka, ktorá však bola ONV v Topoľčanoch zrušená. Bohoslužby sa v kostole konali, ale posviacka sa uskutočnila až neskôr, v roku 1979. [3]

Stojí vo východnej časti obce.