Horovce
obec Horovce, okres Púchov, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne renesančný kaštieľ s neskoršími úpravami a prestavbou. Postavený bol v roku 1594 ako poschodový objekt a v roku 1797 bol doplnený kaplnkou. Začiatkom 20. storočia bol prestavaný. Pôvodne to bola dvojpodlažná stavba obdĺžnikového trojtraktového pôdorysu a s nárožnými arkiermi na druhom podlaží. Na prízemí sú z ústredného vestibulu, zaklenutého valenou lunetovou klenbou, prístupné jednotlivé miestnosti. Pri nadstavbe tretieho podlažia prestavali pôvodné schodište na dvoramenné. Miestnosti na prízemí a predsieň na druhom podlaží sú zaklenuté valenou klenbou s lunetami. Nad hlavným vchodom je renesančná doska s erbmi (Madočányovcov) a letopočtom vzťahujúcim sa na stavbu. Okolo kaštieľa je rozsiahly anglický park. [1]

V roku 1797 bol kaštieľ doplnený kaplnkou vďaka Gašparovi Madočánymu. V tomto období robil vychovávateľa a kňaža v kaštieli Martin Hugolín Gavlovič. Neskôr sa majiteľmi kaštieľa stávajú Vietorisovci. Ladislav Vietoris kúpil kaštieľ od Madočányovcoch v roku 1805. Ladislav Vietoris junior ho v roku 1840 reštauroval. V roku 1895 bol majiteľom kaštieľa Ján Vietoris, ktorý bol tri desaťročia županom v Trenčíne. Posledným majiteľom bol Filip Vietoris, ktorý časť majetku v roku 1917 predal banke v Budapešti a utiahol sa do Trenčianskych Teplíc. V roku 1934 prebehla prestavba kaštieľa. Od parku boli pristavané dva balkóny a boli vydláždené podlahy. Budova dostala honosnejší vzhľad. [2]

Niekoľko opráv v priebehu 20. storočia.

Horovce – kaštieľ (č. ÚZPF 720/1) - architektonicko-historický, umelecko-historický a archívny výskum - rok 2006. Autorka: Doc. PhDr. Z. Ševčíková. [3]

Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je dobrý. Prostredie v okolí pamiatky je zachované a nie je narušené modernou výstavbou, čo je dnes veľmi vzácne.

V rokoch 1968 – 1999 slúžil kaštieľ ako Detská ozdravovňa. V roku 1999 bol kaštieľ uzatvorený. V roku 2004 bol predaný súkromnej spoločnosti M-INVEST Považská Bystrica. Neskôr ho spoločnosť predala JUDr. Milanovi Fraňovi. V roku 2011 bol opäť predaný súkromnej spoločnosti a prebehla jeho rekonštrukcia. [4]

Nachádza sa v severovýchodnej časti obce.