Červený Kameň (Častá)
obec Častá, okres Pezinok, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Hrad, ktorý poznáme dnes, je v základe renesančná pevnosť a je vlastne nástupcom stredovekého hradu. Ten bol založený v roku 1240 a zanikol v 16. storočí. Podnikatelia Fuggerovci, vybudovali v rokoch 1535 - 1537 na svoju dobu dokonalú pevnosť s ojedinelou funkciou, išlo o opevnené obchodné prekladište. Koncom 16. storočia sa hrad dostáva do majetku Pálffyovcov, ktorí ho vlastnili až do roku 1945. Hrad bol značne poškodený počas druhej svetovej vojny.
Pamiatková ochrana
V roku 1949 bol hrad zoštátnený a v roku 1970 sa stal národnou kultúrnou pamiatkou.. Na hrade je umiestnená pobočka Slovenského národného múzea, zameraná na feudálne bývanie. Po rozsiahlej rekonštrukcii je hrad od roku 1990 čiastočne a od roku 1996 úplne sprístupnený verejnosti. Prevažná časť vzácnych zbierok pochádza zo zvozov realizovaných v rokoch 1948 – 1951.

V roku 2003 sa uskutočnil architektonicko-historický výskum pohrebnej kaplnky rodiny Pálffy v areáli lesoparku. Autor: PhDr. Norma Urbanová. [1]

Múzeum.
Fotogaléria
Hrad Červený Kameň 19. storočieHrad Červený Kameň 19. storočieHrad Červený Kameň foto © Imrich Kluka 11/2010Hrad Červený Kameň foto © Imrich Kluka 11/2010Hrad Červený Kameň foto © Imrich Kluka 11/2010Hrad Červený Kameň foto © Hana Farkašová 5/2015Hrad Červený Kameň foto © Hana Farkašová 5/2015Hrad Červený Kameň foto © Hana Farkašová 5/2015Hrad Červený Kameň foto © Hana Farkašová 5/2015Hrad Červený Kameň foto © Hana Farkašová 5/2015Hrad Červený Kameň foto © Hana Farkašová 5/2015Hrad Červený Kameň foto © Hana Farkašová 5/2015Hrad Červený Kameň foto © Hana Farkašová 5/2015Hrad Červený Kameň foto © Hana Farkašová 5/2015Hrad Červený Kameň foto © Hana Farkašová 5/2015Hrad Červený Kameň foto © Hana Farkašová 5/2015Hrad Červený Kameň foto © Hana Farkašová 5/2015Hrad Červený Kameň foto © Hana Farkašová 5/2015Hrad Červený Kameň foto © Hana Farkašová 5/2015Hrad Červený Kameň foto © Hana Farkašová 5/2015Hrad Červený Kameň foto © Hana Farkašová 5/2015