Lietava
obec Lietava, okres Žilina, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Hrad postavili pravdepodobne v poslednej štvrtine 13. storočia. Za povstania Františka Rákocziho II. obsadili hrad povstalci a zotrvali na ňom až do roku 1714. Potom hrad začal rýchlo pustnúť
Pamiatková ochrana
Zameranie objektu: Inžinierska geodézia Bratislava, 1971, SURPMO Olomouc, 1975. Zámer pamiatkovej úpravy bol vypracovaný v roku 1972. [1]

Konzervovanie hradných zrúcanín prebieha od roku 1999 nadšencami. Na jeho zachovanie vzniklo dňa 20.8.1999 Združenie na záchranu Lietavského hradu. Združenie pracuje ako propagačné, organizačné a informačné centrum. Je samostatnou právnickou osobou a má neziskový charakter. To znamená, že všetci členovia združenia pracujú dobrovoľne bez nároku na finančnú odmenu. Hlavným cieľom Združenia na záchranu Lietavského hradu je zakonzervovať, a tým vlastne zachovať Lietavský hrad v dnešnej podobe, aby ho bolo možné využívať ako turistickú atrakciu a obrovský zdroj poznania našej minulosti.

Lietava – hrad – severovýchodná bašta prvého predhradia (č. ÚZPF 1352/6) - architektonicko-historický výskum - rok 2011. Autor: Mgr. Michal Šimkovic. [2]

Lietava – hrad (č. ÚZPF 1352/1-22) – architektonicko-historický výskum - rok 2014. Autor: Mgr. Michal Šimkovic. [3]

Lietava – hrad, palác hradný II. (č. ÚZPF 1352/7) – architektonicko-historický výskum - rok 2015. Autori: Mgr. Michal Šimkovic, Mgr. Tomáš Janura, PhD.. [4]

Lietava – hrad, bašta východná (č. ÚZPF 1352/4) - architektonicko-historický výskum murív odkrytých archeologickým výskumom - rok 2017. Autor: Mgr. Michal Šimkovic. [5]

Lietava – hrad, bašta severná (Č. ÚZPF 1352/6) – architektonicko-historický výskum - rok 2020. Autor: Mgr. Michal Šimkovic. [6]

Čiastočne konzervovaná ruina.
Prístup
Z mesta Žilina autobusom do obce Lietava a asi v polovici obce - zastávka Lietava / Majer je poľná a neskôr lesná cesta na hrad. Výstup trvá 30 minút.
Fotogaléria
Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 2008Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 2008Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 2008Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 2008Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 2008Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 2008Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 2008Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 2008Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 2008Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 2008Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 2008Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 2008Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 2008Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 2008Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 2008Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 2008Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 2008Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 2008Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 2008Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 2008Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 2008Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 2008Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 2008Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 2008Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 2008Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 2008Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 2008Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 2008Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 2008Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 2008Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992Hrad Lietava foto © Viliam Mazanec 8/1992
Poznámky
[1] KUBIČKOVÁ, Klára: Hrady a zámky v krajine : Kultúrne pamiatky Stredoslovenského kraja. Banská Bystrica : Krajské stredisko štátnej pamiatkovej starostlivosti a ochrany prírody, 1978. s. 19.