Ľubovňa (Stará Ľubovňa)
obec Stará Ľubovňa, okres Stará Ľubovňa, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Za dobu vzniku hradu sa považuje druhá polovica 13. storočia. Poslednými majiteľmi hradu od roku 1883 bola rodina poľských šľachticov Zámoyoských, ktorí okrem hradu vlastnili v jeho okolí aj ďalšie majetky a kúpele Ružbachy. Hrad dali po odkúpení opraviť a do niektorých budov sa nasťahovali úradníci a zamestnanci veľkostatku. Zámoyskí bývali v kaštieli pod hradom, ale v hrade si udržiavali reprezentačné miestnosti. Počas prvej svetovej vojny majitelia odišli do Poľska, a keď sa v roku 1920 vrátili, zistili, že mnohé veci boli z hradu ukradnuté. Niektoré časti hradu dal Ján Zámoyský v tridsiatych rokoch znova opraviť, najmä obytnú budovu, kaplnku a poškodené hradby. V časti hradu zriadil malé múzeum.Osobitnú kapitolu v dejinách hradu tvorí obdobie druhej svetovej vojny. Tu fašisti vyšetrovali, mučili a väznili zajatých partizánov. Aby zahladili po sebe stopy, zavraždených hádzali do hradnej studne. Po vojne sa hrad ako konfiškát dostal do rúk štátu.
Pamiatková ochrana
Konzervácia a čiastočná rekonštrukcia hradu prebehla v rokoch 1956 – 1966.V roku 1966 sa na hrade usídlilo múzeum. Odvtedy slúži hrad výhradne potrebám vlastivedného múzea. V rokoch 1971 – 1973 prebehol na hrade systematický archeologický výskum.V 70. rokoch začala na hrade komplexná pamiatková obnova rekonštrukciou opevnenia dolného hradu, ktorá svojím poňatím výrazne zasiahla do pôvodnej podoby opevnenia dolného hradu. Komplex horného hradu pre prerušenie prác ostal bez úprav v stave zrúcaniny. Hrad je priebežne opravovaný aj v súčasnosti. Naposledy v roku 2000 bola hradná veža pre svoj zlý stav vybraná ako predmet ďalšej etapy obnovy. Jej rekonštrukcia už rešpektovala moderné a citlivé zásahy opatrnej obnovy.

Stará Ľubovňa – hrad - kaplnka sv. Michala archanjela (č. ÚZPF 975/0) - architektonicko-historický výskum fasád - rok 2007. Autori: Ing. arch. Ivan Gojdič, Mgr. Michaela Timková. [1]

Stará Ľubovňa – hrad – západný a východný palác (č. ÚZPF 975/0) - architektonicko-historický výskum - rok 2007. Autori: Ing. arch. Ivan Gojdič, Mgr. Michaela Timková, Mgr. Kristína Zvedelová. [2]

Stará Ľubovňa – hrad, palác Lubomirských (č. ÚZPF 975/0 ) – architektonicko-historický výskum - rok 2013. Autorka: Ing. arch. Magdaléna Janovská. [3]

Stará Ľubovňa – hrad, východná hradba 1. predhradia (č. ÚZPF 975/1) – architektonicko‐historický výskum - rok 2022. Autori: Mgr. Michal Šimkovic, Ing. Miroslav Matejka. [4]

Múzeum. Konzervovaná a čiastočne rekonštruovaná ruina.
Fotogaléria
Hrad Ľubovňa polovica 18. storočiaHrad Ľubovňa 18. storočieHrad Ľubovňa zp © Imrich Kluka, archív (dobová pohľadnica, 1920)Hrad Ľubovňa zp © Viliam Mazanec, archív (dobová pohľadnica, 1920)Hrad Ľubovňa foto © Viliam Mazanec 8/1999Hrad Ľubovňa foto © Viliam Mazanec 8/1999Hrad Ľubovňa foto © Viliam Mazanec 8/1999Hrad Ľubovňa foto © Viliam Mazanec 8/1999Hrad Ľubovňa foto © Viliam Mazanec 8/1999Hrad Ľubovňa foto © Viliam Mazanec 8/1999Hrad Ľubovňa foto © Viliam Mazanec 8/1999Hrad Ľubovňa foto © Viliam Mazanec 8/1999Hrad Ľubovňa foto © Viliam Mazanec 8/1999Hrad Ľubovňa foto © Viliam Mazanec 8/1999Hrad Ľubovňa foto © Viliam Mazanec 8/1999Hrad Ľubovňa foto © Viliam Mazanec 8/1999Hrad Ľubovňa foto © Viliam Mazanec 8/1999Hrad Ľubovňa foto © Viliam Mazanec 8/1999Hrad Ľubovňa foto © Viliam Mazanec 8/1999Hrad Ľubovňa foto © Viliam Mazanec 8/1999Hrad Ľubovňa foto © Viliam Mazanec 8/1999Hrad Ľubovňa foto © Viliam Mazanec 8/1999Hrad Ľubovňa foto © Viliam Mazanec 8/1999Hrad Ľubovňa foto © Viliam Mazanec 8/1999Hrad Ľubovňa foto © Viliam Mazanec 8/1999Hrad Ľubovňa foto © Viliam Mazanec 8/1999Hrad Ľubovňa foto © Hana Farkašová 6/2011Hrad Ľubovňa foto © Hana Farkašová 6/2011Hrad Ľubovňa foto © Hana Farkašová 6/2011Hrad Ľubovňa foto © Hana Farkašová 6/2011Hrad Ľubovňa foto © Hana Farkašová 6/2011Hrad Ľubovňa foto © Hana Farkašová 6/2011Hrad Ľubovňa foto © Hana Farkašová 6/2011Hrad Ľubovňa foto © Hana Farkašová 6/2011Hrad Ľubovňa foto © Hana Farkašová 6/2011Hrad Ľubovňa foto © Hana Farkašová 6/2011Hrad Ľubovňa foto © Hana Farkašová 6/2011Hrad Ľubovňa foto © Hana Farkašová 6/2011Hrad Ľubovňa foto © Hana Farkašová 6/2011Hrad Ľubovňa foto © Hana Farkašová 6/2011Hrad Ľubovňa foto © Hana Farkašová 6/2011Hrad Ľubovňa foto © Hana Farkašová 6/2011Hrad Ľubovňa foto © Hana Farkašová 6/2011Hrad Ľubovňa foto © Hana Farkašová 6/2011Hrad Ľubovňa foto © Hana Farkašová 6/2011Hrad Ľubovňa foto © Hana Farkašová 6/2011Hrad Ľubovňa - pohľad na skanzen foto © Hana Farkašová 6/2011Hrad Ľubovňa foto © Hana Farkašová 6/2011Hrad Ľubovňa foto © Hana Farkašová 6/2011Hrad Ľubovňa foto © Hana Farkašová 6/2011Hrad Ľubovňa foto © Hana Farkašová 6/2011Hrad Ľubovňa foto © Hana Farkašová 6/2011Hrad Ľubovňa foto © Hana Farkašová 6/2011Hrad Ľubovňa foto © Hana Farkašová 6/2011Hrad Ľubovňa foto © Jana Lacková 8/2011Hrad Ľubovňa foto © Jana Lacková 8/2011Hrad Ľubovňa foto © Jana Lacková 8/2011Hrad Ľubovňa foto © Jana Lacková 8/2011Hrad Ľubovňa foto © Jana Lacková 8/2011Hrad Ľubovňa foto © Jana Lacková 8/2011