Nitra
obec Nitra, okres Nitra, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Po založení biskupstva v Nitre, sa jeho sídlom stal pravdepodobne hradný kopec. V 11.storočí sa na hrade spomínal chrám, ktorého patrónmi boli sv. Emerám, Svorad - Ondrej a Benedikt (patrocínium je zachované dodnes). Na hrade v 11.storočí asi existoval biskupský palác, chrám a opevnenie. V prvej tretine 18.storočia vybudovali nový biskupský palác, stavebné práce dokončili v roku 1739. Všetky budovy hradu opravili. Okolo polovice 18.storočia vzniklo reprezentačné prístupové schodište. Menšie úpravy sú z 19. a 20.storočia.
Pamiatková ochrana
V súčasnej dobe Nitriansky hrad bojuje s vážnymi problémami. Už pred rokmi zistili merania, že sa hradný kopec zosúva. Hrad je podkopaný množstvom katakomb a jeho južný svah stojí na nestabilnej vrstve navezenej hliny. K zosuvu pôdy prispelo aj zvetrávanie hornín a výrub stromov, ktorých korene čiastočne zeminu spevňovali. Práce spojené so spevňovaním hradného kopca sa začali v roku 2003. Za zhruba 15 miliónov korún postavili oporný múr s oceľovým zábradlím, kompletne zrekonštruovali chodník i schody, ktoré vedú z hradu na Podzámsku ulicu. V roku 2005 sa začalo aj s výstavbou dolného oporného múru popri Podzámskej ulici. Kope sa do hĺbky štyroch metrov a výkop zalievajú betónovou zmesou. Po dokončení ho na základe požiadavky Krajského pamiatkového úradu obložia lomovým kameňom.

Nitra – hradný palác – suterén (č. ÚZPF 1483/1) – architektonicko-historický výskum - rok 2016. Autor: Mgr. Michal Šimkovic. [1]

Fotogaléria
Hrad Nitra                                                                                                            Hrad Nitra                                                                                                            Hrad Nitra                                                                                                            začiatok 19. storočiaHrad Nitra                                                                                                            oceľorytina Ludwiga Rohbocka z roku 1856Hrad Nitra                                                                                                            foto © Viliam Mazanec 11/2010Hrad Nitra                                                                                                            foto © Viliam Mazanec 11/2010Hrad Nitra - vstup do objektu                                                                                                            foto © Viliam Mazanec 11/2010Hrad Nitra - vstup do objektu                                                                                                            foto © Viliam Mazanec 11/2010Hrad Nitra                                                                                                            foto © Viliam Mazanec 11/2010Hrad Nitra                                                                                                            foto © Hana Farkašová 7/2004Hrad Nitra - Bazilika sv. Emeráma                                                                                                          foto © Hana Farkašová 7/2004Hrad Nitra                                                                                                            foto © Hana Farkašová 7/2004Hrad Nitra                                                                                                            foto © Hana Farkašová 7/2004Hrad Nitra - Bazilika sv. Emeráma                                                                                                      foto © Hana Farkašová 7/2004Hrad Nitra                                                                                                            foto © Hana Farkašová 7/2004Hrad Nitra                                                                                                            foto © Hana Farkašová 7/2004Hrad Nitra                                                                                                            foto © Vladimír Šušoliak 5/2013Hrad Nitra                                                                                                            foto © Vladimír Šušoliak 5/2013Hrad Nitra                                                                                                            foto © Vladimír Šušoliak 5/2013Hrad Nitra                                                                                                            foto © Vladimír Šušoliak 5/2013Hrad Nitra - Bazilika sv. Emeráma                                                                                         foto © Vladimír Šušoliak 5/2013Hrad Nitra - Bazilika sv. Emeráma                                                                                                           foto © Vladimír Šušoliak 5/2013Hrad Nitra - Bazilika sv. Emeráma                                                                                                            foto © Vladimír Šušoliak 5/2013Hrad Nitra - Bazilika sv. Emeráma                                                                                                       foto © Vladimír Šušoliak 5/2013Hrad Nitra - Bazilika sv. Emeráma                                                                                                           foto © Vladimír Šušoliak 5/2013Hrad Nitra - Bazilika sv. Emeráma                                                                                                            foto © Vladimír Šušoliak 5/2013Hrad Nitra - Bazilika sv. Emeráma                                                                                                           foto © Vladimír Šušoliak 5/2013Hrad Nitra - Bazilika sv. Emeráma                                                                                                    foto © Vladimír Šušoliak 5/2013