Slanec
Zalanch
obec Slanec, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Hrad postavili Abovci začiatkom 13. storočia. V roku 1601 sa dostal do vlastníctva Forgáchovcov, ktorí ho opevnili. Počas stavovských povstaní bol hrad poškodený. V roku 1678 ho obsadili vojská Thökölyho a o rok neskôr ho Juraj Rákoczi dal podpáliť. Zmenil sa na ruinu. Forgáchovci v priebehu 19. storočia renovovali hlavnú vežu a zriadili na troch poschodiach rodové múzeum. Veža padla za obeť požiaru v roku 1945.
Konzervácia ruín.

Slanec – hrad (č. ÚZPF 40/1) – architektonicko-historický výskum, 1. etapa - rok 2013 Autori: Mgr. Michal Šimkovic, Mgr. Tomáš Janura, PhD.. [1]

Slanec – hrad - hradný palác (č. ÚZPF 40/1) – architektonicko-historický výskum, 2. etapa - rok 2015. Autori: Mgr. Michal Šimkovic, Mgr. Tomáš Janura, PhD.. [2]

Slanec – hrad - bašta severozápadná (č. ÚZPF 40/1) – architektonicko-historický výskum - rok 2016. Autori: Mgr. Michal Šimkovic, Mgr. Tomáš Janura, PhD.. [3]

Ruina.
Prístup
Autobusom alebo vlakom z mesta Košice do obce Slanec. Pod hradom je cesta medzi domami, ďalej lesná cesta, ktorá sa točí až hore na hrad. Výstup je možný z viacerých strán. Trvá zhruba 15 minút.