Hradište pod Vrátnom - Kaplnka Najsvätejšej Trojice
obec Hradište pod Vrátnom, okres Senica, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Kaplnka vznikla v roku 1845 na základe poslednej vôle Andreja Líšku. Bola postavená chovancom Andreja Líšku, Martinom Kondrkom. Cirkevnou vrchnosťou bola odobrená v roku 1845. V roku 1906, keď bol zemetrasením poškodený kostol, vybavovali sa bohoslužby v kaplnke, až kým sa kostol neopravil. V súčasnosti udržuje v čistote okolie kaplnky, ale aj jej interiér, rodina Jozefa Masára z Horného konca č. 104. Aj dnes sa v nej na sviatok Najsvätejšej Trojice slúži svätá omša. [1]
Stav malého sakrálneho objektu je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Prístup
Kaplnka Najsvätejšej Trojice stojí na severovýchodnej strane obce, na vŕšku medzi Horným koncom a časťou obce Za vŕšky, respektíve nad lomom žltého piesku s miestnym názvom „Vlčie jamy“. [2]
Fotogaléria
Hradište pod Vrátnom - Kaplnka Najsvätejšej Trojice (v pozadí Kostol sv. Martina) foto © Ľuboš Repta 6/2015Hradište pod Vrátnom - Kaplnka Najsvätejšej Trojice foto © Ľuboš Repta 6/2015Hradište pod Vrátnom - Kaplnka Najsvätejšej Trojice foto © Ľuboš Repta 6/2015