Hrčeľ - Kalvínsky kostol
obec Hrčeľ, okres Trebišov, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Kostol bol postavený v rokoch 1904 – 1906. Je to historizujúca stavba s neoklasicistickými a neorománskymi prvkami. Pôvodný kostol pochádzal z roku 1800 a bol z dreva. Obnovili ho v roku 1877 a zbúrali okolo roku 1900. Súčasný kostol je polkruhovo zakončený sieňový priestor s rovným stropom. Na fasádach prebieha dvojitá podstrešná rímsa. Predstavanú vežu členia na prvom podlaží lizény, na poschodí nárožné pilastre, neorománske vlysy a zuborez. [1]

Podľa darovacej listiny z roku 1826 darovali Zoltán Terézia, manželka Reviczkého Tomáša, Zoltán Barbora, vdova po Jánovi Albertovi, Holicszi Szabó Barbora, vdova po Jánovi Wékeym, Wékey Štefan, Wékey Johanna s manželom Karolom Kozmom, Kozma Barbora s manželom Adamom Ternyeým, Vladár Žófia s manželom Wékeym Ladislavom, Balogh Mária s manželom Bodnárom Jozefom a Balogh Štefan svoj majetok, tzv. Pašiku na výstavbu nového kostola a fary. [2]

Cirkev vlastní kalich, cínovú kanvicu, cínový tanier a cínový pohár. Kalich z roku 1906 má nápis: „Szakátsy Miklósné szül. Marikovszky Berta ajándéka 1906“. Je zdobený motívom vínnej révy. Cínová kanvica je v strede zdobená vrytými kvetmi s nápismi v hornom okraji: „NEHAI T:Nzs VZIö PATAKI Gercseli Ecsia Sámara“ nápis pokračuje: „T:N CZUKA BORBÁLA ASZONY SAMULL Urm EZVEGYE VETE“. Cínový tanier pochádza z roku 1763 a cínový pohár zdobený vrytými kvetmi z roku 1767. [3]