Hronsek - zvonica
obec Hronsek, okres Banská Bystrica, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Baroková zvonica zo začiatku 18. storočia. Drevená hrazdená vežovitá stavba na kamennej podmurovke so štvorcovým pôdorysom, členená horizontálnymi prekladmi. Na druhom podlaží je ochodza so segmentovou arkádou. [1] Objekt má strmú šindľovú strechu, v hornej časti zakončenú cibuľou a na vrchole zdobenú pozláteným krížom. [2]

Konštrukcia objektu je rovnako hrazdená ako pri kostole a tvoria ju vertikálne, horizontálne a šikmé prvky, ktoré sú z vnútornej strany vyplnené doskovým opláštením zo zvislo uložených dosák. Vodorovné trámy konštrukcie sú kryté šikmými šindľovými strieškami, ktoré prebiehajú po celom obvode objektu. Vstupné schody sú umiestnené zvonka a sú kryté šindľovou pultovou strieškou. Zvonové poschodie je otvorené a rozčlenené štyrmi poľami otvorených arkád s polkruhovým ukončením, ktoré sú umiestnené so všetkých strán objektu. Zvony drží samostatná drevená konštrukcia. Pôvodne tu boli dva zvony, väčší vážil asi 165 kg – dar vtedajšieho zemepána Juraja Géczyho z roku 1816 a jeho manželky Estery Bene de Nándor. Menší vážil asi 65 kg a bol zničený počas prvej svetovej vojny. Dnešné zvony boli zakúpené zo zbierky veriacich v roku 1948. Zaujímavé sú otvory v dreve v dolnej aj v hornej časti zvonice, ktoré slúžia na lepšie šírenie zvuku zvonov. [3]

Stav pamiatky je dobrý. Zvonica dodnes slúži svojmu účelu.
Stojí v areáli kostola, približne 30 m od sakrálneho objektu.