Hrušov - Kostol Všetkých svätých
obec Hrušov, okres Veľký Krtíš, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Neskorobarokový kostol postavený v roku 1762. Opravený bol koncom 19. a v 20. storočí. Jednoloďový priestor so segmentovým oltárnym uzáverom, vstavanou vežou a malou sakristiou. Presbytérium je zaklenuté plackou, loď pruskou klenbou, sakristia korýtkovou lunetovou klenbou. Fasády sú členené lizénovým rámovaním. [1] Veža vytvárajúca na priečelí mierny rizalit je zastrešená vysokým ihlancom.

Hlavný oltár je neskorobarokový z rokov 1765 – 1770 s volútovým nadstavcom, v strede olejomaľba Najsvätejšej Trojice, na nadstavci sú plastiky dvoch anjelov. Bočný oltár Piety je klasicistický zo začiatku 19. storočia. Je to pilastrová drevená architektúra z meandrovými volútami a festónom. Baroková krstiteľnica pochádza z roku 1762. Neskorobaroková kazateľnica je z druhej polovice 18. storočia. Vo veži je zavesený neskorobarokový zvon z druhej polovice 18. storočia. [2]

Rekonštrukcia.

V rokoch 2001 - 2002 rozšírili chór, vymenili vežové schodište, skonštruovali umelecké chórové zábradlie a bola obnovená krstiteľnica. [3]

Stojí na brale nad obcou.