Humenné - Pamätník vďaky, družby a víťazstva
obec Humenné, okres Humenné, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pamätník vďaky, družby a víťazstva inštalovali v Humennom v roku 1985 pri príležitosti 40. výročia oslobodenia Československa spod fašizmu.

Tvorí ho kamenný podstavec so súsoším sovietskeho vojaka, robotníka a ženy. Autorom diela je akademický sochár Arpád Račko. Na podstavci sa nachádza text: „Sloboda prinesená je vzácna, ale sloboda vybojovaná je oveľa drahšia.“

Pri pamätníku pred kultúrnym strediskom si Humenčania pietnym aktom kladenia vencov pripomínajú každý rok SNP aj Deň oslobodenia mesta.

26. augusta 2014 o 20.00 hodine pamätník pri príležitosti 70. výročia SNP rozsvietili. Stal sa príťažlivým bodom pri večerných prechádzkach mestom.

Stav pamiatky je dobrý.
Stojí v závere Námestia slobody.
Fotogaléria
Humenné - Pamätník vďaky, družby a víťazstva foto © Viliam Mazanec 8/2019Humenné - Pamätník vďaky, družby a víťazstva foto © Viliam Mazanec 8/2019Humenné - Pamätník vďaky, družby a víťazstva foto © Viliam Mazanec 8/2019Humenné - Pamätník vďaky, družby a víťazstva foto © Viliam Mazanec 8/2019Humenné - Pamätník vďaky, družby a víťazstva foto © Viliam Mazanec 8/2019Humenné - Pamätník vďaky, družby a víťazstva foto © Viliam Mazanec 8/2019Humenné - Pamätník vďaky, družby a víťazstva foto © Viliam Mazanec 8/2019