Hurbanovo - Múzeum Mikuláša Thege-Konkolyho
obec Hurbanovo, okres Komárno, Nitriansky kraj
História
Múzeum Mikuláša Thege-Konkolyho v Hurbanove vzniklo 13. apríla 2006 zápisom do Registra múzeí a galérií ako múzeum astronómie s celoslovenskou pôsobnosťou. Múzeum je organizačne začlenené ako súčasť Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove. Pri múzeu pracuje zbierkotvorná komisia, ktorá je odborným garantom realizácie akvizičných zámerov organizácie. [1]
Expozície
Areál Slovenskej ústrednej hvezdárne existuje už viac ako 130 rokov. Pozostáva z niekoľkých dodnes činných špecializovaných historických objektov, ako je budova starej hvezdárne, seizmografický, geomagnetický, či spektrografický pavilón a iné. Múzeum má ambíciu napomôcť návštevníkom vytvoriť si ucelenú predstavu o histórii astronómie na území SR. [2]
Múzeum Mikuláša Thege-Konkolyho
Komárňanská 134