Húšky (Borský Svätý Jur) - Kaplnka Najsvätejšieho Srdca Ježišovho
obec Borský Svätý Jur, okres Senica, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
V 30. rokoch 20. storočia sa rozrástol počet obyvateľov na osade Húšky (vyše 150 osôb), a preto sa osadníci rozhodli vybudovať svätostánok – kaplnku. Postavili ju v roku 1936. [1] Ide o jednoloďový sakrálny priestor s polygonálnym uzáverom a predstavanou vežou. Fasády sú členené lizénovým rámom. Veža má fasády hladké a zakončená je dvojstupňovou ihlanovou strechou. Nad vstupom je okrúhly otvor.
Rekonštrukcia.

Obnova kaplnky sa uskutočnila v prvej polovici roka 1985 a 14. júla 1985 ju znova vysvätil generálny vikár nitrianskeho biskupstva Jozef Vrablec, rodom zo Závodu, jeho matka však pochádzala z Húškov. [2]

V rokoch 2009 – 2010 bol vymaľovaný interiér kaplnky, pred oltárom sa vymenila stará dlažba za novú a kúrenie bolo vyriešené formou infražiariča. Posviacka kaplnka sa konala 28. augusta 2010. [3]

Stav kaplnky je dobrý. Slúži svojmu účelu. Bohoslužba sa koná jeden deň v týždni.
Poznámky
[1] Kolektív autorov: Borský Svätý Jur. Cesta dejinami. Borský Svätý Jur: Obecný úrad, 2014. s. 240.
[2 - 3] Kolektív autorov: Borský Svätý Jur. Cesta dejinami. s. 240.