Iliašovce - Kostol Sedembolestnej Panny Márie
Iľašovce
obec Iliašovce, okres Spišská Nová Ves, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-rokokový kostol postavený v rokoch 1768 – 1770. Veža a fasády boli dokončené v rokoch 1797 - 1799. [1] Sakrálny objekt bol posvätený 8. septembra 1770. [2] Ide o jednolodie s polygonálnym uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou a predstavanou štvorpodlažnou vežou. Priestory sú zaklenuté pruskými klenbami. Nad sakristiou sa nachádza zemepanské oratórium. Fasády lode sú členené združenými pilastrami. [3] Na južnej strane presbytéria je empírová mramorová náhrobná doska staviteľa kostola z roku 1810. [4] Veža s hladkými fasádami je zakončená ihlanom, ktorý dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu.

Hlavný oltár je rokokový s baldachýnovým nadstavcom, v interkolumniách sú sochy sv. Petra a Pavla apoštolov, v strede obraz Oplakávanie Krista z roku 1760 od Františka Wagenschöna. K oltáru patria dve sochy cherubínov na samostatných podstavcoch, cherubíni držia v rukách večné svetlo v podobe strieborného srdca. Bočný oltár sv. Jána Nepomuckého je rokokový, baldachýnového typu s bočnými volútami, uprostred reliéf sv. Jána Nepomuckého, po stranách sú sochy anjelov z čias okolo rokov 1770 – 1780. Bočný oltár Panny Márie je rokokový, pendant k predošlému, v strede pôvodná gotická socha Panny Márie z rokov 1430 – 1450 typu českých krásnych Madon. Kazateľnica, spovedeľnica a organ s trojdielnou skriňou sú rokokové z čias stavy kostola. Na južnej stene presbytéria je empírová mramorová náhrobná doska staviteľa kostola z roku 1810. [5]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1967 v inventári uvádza klasicistický kalich s emailom z roku 1806. [6]

Nové kostolné zvony boli konsektované v roku 1930. [7]

Rekonštrukcia.

V roku 1962 bola vykonaná generálna oprava organa, o tri roky neskôr sa začala generálna oprava kostola. V roku 1968 sa uskutočnila oprava farskej budovy. V roku 1985 sa začala oprava kostola, odvzdušňovací kanál odstránil vlhkosť z múrov, opravoval sa exteriér i interiér kostola. V roku 1996 bola opravená kostolná veža, v roku 1997 bola zrekonštruovaná farská budova. V roku 2004 bol zreštaurovaný organ. [8]

Stojí v strednej časti obce.