Ivachnová - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého
obec Ivachnová, okres Ružomberok, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistická prícestná kaplnka z roku 1858. Obnovená bola v roku 1926. Kaplnka nahradila drevenú stavbu z roku 1828. [1] Postavená je na pravidelnom pôdoryse s bočnými výstupkami a polkruhovo zakončeným presbytériom. [2]

Hlavný oltár sv. Jána Nepomuckého je z prvej polovice 19. storočia. [3]

Počas Slovenského národného povstania obyvatelia Ivachnovej odniesli a skryli telo svojho zastreleného kňaza do kaplnky sv. Jána Nepomuckého. [4]

Stav kaplnky je dobrý.
Stojí v severnej časti obce. Nachádza sa pri ceste na brehu rieky Váh.
Fotogaléria
Ivachnová - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 10/2014Ivachnová - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 10/2014Ivachnová - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 10/2014Ivachnová - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 10/2014Ivachnová - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 10/2014Ivachnová - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 10/2014Ivachnová - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 10/2014Ivachnová - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 10/2014
Poznámky
[1] Kolektív autorov: Národné kultúrne pamiatky na Slovensku – okres Ružomberok. Bratislava: Pamiatkový úrad a Slovart, 2008. s. 163.