Ižkovce - Kalvínsky kostol
Iška
obec Ižkovce, okres Michalovce, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený ako tolerančný koncom 18. storočia. Rozšírený vežou, prefasádovaný a vnútorne upravený bol koncom 19. storočia. Sieňový pozdĺžny priestor s polygonálnym uzáverom a predstavnou vežou. Interiér je zaklenutý plytkými krížovými klenbami. V exteriéri sa uplatňujú oblúky na spôsob plochých slepých arkád a vertikálne členenie pilastrami. Veža má na nárožiach horizontálne členenie bosážou a je krytá ihlancom. Vstupný portál flankujú polstĺpiky. [1]

Prvýkrát je reformovaná cirkev v obci spomenutá v roku 1619. Namiesto starej kaplnky v roku 1659 obec postavila malý drevený kostol. Neskôr ten malý drevený kostol zväčšili a postavili jej zvonicu. Veľmi zaujímavo bol vyhotovený strop kostola, v staršej časti mal umelecky vypracovaný, maľovaný, drevený strop, ktorého každý roh bol zdobený príbehom, nadpisom z biblie. Zachoval sa až do konca roku 1905, keď cirkev dala sakrálny objekt zbúrať, a jeho časti použila na renováciu farnosti a zvyšné časti predala na spálenie, pretože ho príslušne úrady neprijali ako umeleckú pamiatku. [2]