Úvod   späť
Jablonica - Kalvária
obec Jablonica, okres Senica, Trnavský kraj
Štvorfigurálna skupina Ukrižovania s ďalšími sochami z rokov 1756 – 1758.

V rokoch 1756 - 1758 dali zaťovia Júlie Ottlíkovej, Imrich Boššáni a Ján Apponyi zrútiť starý kostol a na mieste, kde stál v pôvodnom kostole oltár, dali postaviť barokové súsošie kalvárie. [1] Vyhotovené je z pieskovca na malom umele vyvýšenom centrálnom mieste ohradenom kamennou balustrádou. Na troch podstavcoch má umiestnenú skupinu Ukrižovania s plastikami Márie, sv. Jána a sv. Magdalény pri kríži, na strednom nadstavci reliéf Krista na Hore olivovej. Zábradlie je z čelnej strany otvorené do jednoramenného krátkeho schodišťa s balustrádou, na začiatku ktorej sa nachádzajú plastiky plačúceho sv. Petra a sv. Jána Krstiteľa a pri vyústení na terasu sú sochy malých anjelov s nápisovými kartušami. [2]

Kalvária sa pripisuje J. J. Dorfmeisterovi. [3] Na kartuši pod krížom je nápis s chronostikonom: ECCE SIGNVM CRVCIS IN QVO CRVCIFIXVS FVIT AVCTOR VITAE ORBIS. [4]

Stav pamiatky je dobrý.
Stojí oproti kaštieľu.
Fotogaléria
Jablonica - Kalvária foto © Hana Farkašová 8/2016Jablonica - Kalvária foto © Hana Farkašová 8/2016Jablonica - Kalvária foto © Hana Farkašová 8/2016Jablonica - Kalvária foto © Hana Farkašová 8/2016Jablonica - Kalvária foto © Hana Farkašová 8/2016Jablonica - Kalvária foto © Hana Farkašová 8/2016Jablonica - Kalvária foto © Hana Farkašová 8/2016Jablonica - Kalvária foto © Hana Farkašová 8/2016Jablonica - Kalvária foto © Hana Farkašová 8/2016Jablonica - Kalvária foto © Hana Farkašová 8/2016Jablonica - Kalvária foto © Hana Farkašová 8/2016Jablonica - Kalvária foto © Hana Farkašová 8/2016Jablonica - Kalvária foto © Hana Farkašová 8/2016Jablonica - Kalvária foto © Hana Farkašová 8/2016Jablonica - Kalvária foto © Hana Farkašová 8/2016Jablonica - Kalvária foto © Hana Farkašová 8/2016