Jablonov nad Turňou - Kalvínsky kostol
Jablonov
obec Jablonov nad Turňou, okres Rožňava, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol z konca 18. storočia. Doplnený vežou bol niekedy začiatkom 19. storočia. Ide o sieňový priestor s rovnými stropmi, na dvoch protiľahlých stranách interiéru je protestantská empora a v strede kazateľnica. Fasády sú hladké, členené segmentovo zakončenými oknami v šambránach. Predstavaná veža má klasicistickú úpravu. [1] Jej fasády sú členené lizénami. Zastrešená je barokovou baňou s laternou, ktorá dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu. Na priečelí veže je umiestnená nápisová tabuľa, ktorá uvádza, že veža (?!) bola postavená v roku 1821. Opravená bola v roku 1912, 1950 a 1986.

Nie je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) Slovenskej republiky.

Stojí v západnej časti obce.
Fotogaléria
Jablonov nad Turňou - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 8/2023Jablonov nad Turňou - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 8/2023Jablonov nad Turňou - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 8/2023Jablonov nad Turňou - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 8/2023Jablonov nad Turňou - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 8/2023Jablonov nad Turňou - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 8/2023Jablonov nad Turňou - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 8/2023Jablonov nad Turňou - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 8/2023Jablonov nad Turňou - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 8/2023Jablonov nad Turňou - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 8/2023Jablonov nad Turňou - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 8/2023Jablonov nad Turňou - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 8/2023Jablonov nad Turňou - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 8/2023