Jacovce - Kaplnka Blahoslavenej Panny Márie
obec Jacovce, okres Topoľčany, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistická kaplnka postavená na začiatku 19. storočia. Malý sakrálny objekt na obdĺžnikovom pôdoryse s polygonálnym oltárnym uzáverom a strešnou vežičkou. Interiér má zrkadlový strop na fabiónoch. Fasády sú členené pilastrami. V priečelí je murovaný štít zakončený vežičkou. [1]

Oltár je klasicistický z čias stavby kaplnky, na murovanej menze sa nachádza socha Piety. [2]

Podľa iného zdroja ide o neoklasicistickú kaplnku, postavenú po roku 1880 pravdepodobne Sélleyovcami ako ich rodinné mauzóleum. Vo vežičke je menší zvon uliaty v roku 1925. Priečelie zakončené prelamovaným štítom členia pilastre a portál vstupného otvoru má kamennú ušnicovú šambránu. Ostatné fasády členia pilastre a okná s polkruhovým zakončením v profilovaných šambránach s klenákom a podokennou rímsou. Výrazná je korunná rímsa. [3]

Stojí na cintoríne.