Jaklovce - Kostol sv. Antona Pustovníka
obec Jaklovce, okres Gelnica, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne gotický kostol z konca 13. storočia. Neskôr sa ukutočnili prestavby a úpravy a to v roku 1897 a 1912. Kostol je jednoloďový a má presbytérium s rovným uzáverom. [1] Kedysi bol menší, pôvodná stavba v ranogotickom štýle tvorí sakristiu súčasného chrámu. [2]

Prístavba južnej predsiene je renesančná a severnej kaplnky novodobá. Presbytérium má gotickú krížovú klenbu a gotický víťazný oblúk. V obdĺžnikovej lodi bol drevený kazetový strop. [3]

Pri triumfálnom oblúku bola gotická krstiteľnica z konca 13. storočia. Kostol nemá oltár. Vzácnosťou je gotická socha Madony z 15. storočia, ktorá bola v období baroka upravená. Zariadenie kostola je zo začiatku 20. storočia. [4]

Kostol sv. Antona Pustovníka sa v listinách prvýkrát spomína v roku 1297. Na stenách chrámovej lode sú maľby patrónov bývalých filiálok jaklovskej farnosti: sv. Katarína – Rolová Huta, sv. Margita – Margecany a sv. Michal archanjel – patrón súčasnej filiálky Veľký Folkmar. V minulosti k filiálkam jaklovskej farnosti patrili aj Orlovec a Kojšov. Interiér kostola prešiel niekoľkými rekonštrukciami. Počas jednej z nich (v roku 1900) bol zakúpený organ od firmy Rieger v Krnove za 10 000 korún zo zbierky veriacich. V roku 1910 boli zakúpené obrazy jednotlivých zastavení krížovej cesty. Gotické okná, ktoré boli kedysi čiastočne zamurované a pozmenené, po rekonštrukcii opäť obnové, majú dnes novú sklenenú výzdobu – vitráž zobrazujúcu vzkrieseného Krista, svätú Trojicu, sv. Petra a Pavla, sv. Antona, sv. Cyrila a Metoda. [5]

Stojí v severovýchodnej časti obce.
Fotogaléria
Jaklovce - Kostol sv. Antona Pustovníka dobové vyobrazenie (zdroj: www.jaklovce.fara.sk)Jaklovce - Kostol sv. Antona Pustovníka foto © Viliam Mazanec 7/2014Jaklovce - Kostol sv. Antona Pustovníka foto © Viliam Mazanec 7/2014Jaklovce - Kostol sv. Antona Pustovníka foto © Jiří Fiedler 4/1974Jaklovce - Kostol sv. Antona Pustovníka foto © Viliam Mazanec 7/2014Jaklovce - Kostol sv. Antona Pustovníka foto © Viliam Mazanec 7/2014Jaklovce - Kostol sv. Antona Pustovníka foto © Viliam Mazanec 7/2014Jaklovce - Kostol sv. Antona Pustovníka foto © Viliam Mazanec 7/2014Jaklovce - Kostol sv. Antona Pustovníka foto © Jiří Fiedler 4/1974Jaklovce - Kostol sv. Antona Pustovníka foto © Jiří Fiedler 4/1974Jaklovce - Kostol sv. Antona Pustovníka foto © Viliam Mazanec 7/2014Jaklovce - Kostol sv. Antona Pustovníka foto © Viliam Mazanec 7/2014Jaklovce - Kostol sv. Antona Pustovníka foto © Viliam Mazanec 7/2014Jaklovce - Kostol sv. Antona Pustovníka foto © Viliam Mazanec 7/2014Jaklovce - Kostol sv. Antona Pustovníka foto © Viliam Mazanec 7/2014Jaklovce - Kostol sv. Antona Pustovníka foto © Viliam Mazanec 7/2014Jaklovce - Kostol sv. Antona Pustovníka - vstup foto © Viliam Mazanec 7/2014Jaklovce - Kostol sv. Antona Pustovníka foto © Viliam Mazanec 7/2014Jaklovce - Kostol sv. Antona Pustovníka foto © Viliam Mazanec 7/2014Jaklovce - Kostol sv. Antona Pustovníka foto © Viliam Mazanec 7/2014Jaklovce - Kostol sv. Antona Pustovníka foto © Viliam Mazanec 7/2014Jaklovce - Kostol sv. Antona Pustovníka foto © Viliam Mazanec 7/2014Jaklovce - Kostol sv. Antona Pustovníka foto © Viliam Mazanec 7/2014Jaklovce - Kostol sv. Antona Pustovníka foto © Viliam Mazanec 7/2014Jaklovce - Kostol sv. Antona Pustovníka foto © Viliam Mazanec 7/2014Jaklovce - Kostol sv. Antona Pustovníka foto © Viliam Mazanec 7/2014