Janova Lehota - Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie
obec Janova Lehota, okres Žiar nad Hronom, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Baroková kaplnka postavená v roku 1739. [1] Malý sakrálny objekt s rovným oltárnym uzáverom a strešnou vežičkou, ktorá ma cibuľovitú strechu so slepou laternou. Fasády sú hladké.

Zriadenie kaplnky sa uskutočnilo v roku 1739 (Tomáš Stocker, farár, Janova Lehota) na základe údajného zjavenia Sedembolestnej Panny Márie v minulosti. Pod oltárnou doskou sa nachádza kameň s údajnými odtlačkami kolien Sedembolestnej. [2]

V roku 1807 bola kaplnka doplnená vežičkou so zvonom. Začiatkom prvej svetovej vojny zvon zrekvirovali. [3]

Prvá svätá omša sa konala 15. augusta 1807 (Mons. Gabriel Zerdahelyi, gróf, biskup, Banská Bystrica). Pútnym dňom od roku 1807 je 15. august. [4]

Rekonštrukcia.

Oplechovanie šindľovej strechy urobili v roku 1932. Generálna obnova kaplnky prebehla v rokoch 2013 (jeseň) – 2014 (jar). [5]

Stav kaplnky je veľmi dobrý. Slúži svojmu účelu.
Stojí severne od obce.