Jarabina - Chrám Narodenia Presvätej Bohorodičky
obec Jarabina, okres Stará Ľubovňa, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v rokoch 1803 – 1809. Renovovaný bol v rokoch 1894 – 1895, v roku 1931 a 1937. Ide o jednolodie s polkruhovým uzáverom presbytéria a vežou vstavanou do konvexného štítového priečelia. Priestory sú zaklenuté pruskými klenbami. Fasáda je hladká. Priečelie s vežou je členené dvoma stĺpmi a kedysi aj festónmi. [1] Veža je ukončená barokovou baňou s laternou, ktorá dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu.

Hlavný oltár s trojetážovým ikonostasom, na ktorom je nápis vzťahujúci sa na stavbu. Obrazy ikonostasu sú od sabinovského maliara I. Krausa z rokov 1803 – 1809. Bočný oltár je zo začiatku 19. storočia s obrazom Krista na Olivovej hore. Kazateľnica je klasicistická z čias stavby kostola, na parapete sú obrazy evanjelistov. [2]

Kostol je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) SR pod číslom 890/0.

Stojí v strednej časti obce.
Poznámky
[1] GÜNTHEROVÁ, Alžbeta et al.: Súpis pamiatok na Slovensku I. Bratislava: Obzor, 1967. s. 510 – 511.